UN RIU DE RIUADES

Exposició permanent

Visita l’exposició al Centre de recepció de visitants de les Coves de l’Espluga – UBICACIÓ 📍

La Riuada Solidària al Francolí presenta l’exposició permanent “Un riu de riuades”, per recordar els efectes de la devastadora riuada del 22 d’octubre del 2019, que va causar sis víctimes i nombroses pèrdues materials i paisatgístiques. Impulsada amb la col·laboració de la regidoria de Turisme de l’Ajuntament de l’Espluga, que l’ha finançada.

ENTRADA: Gratuïta
HORARIS:
Temporada hivern: De dimarts a diumenge de 10.30 h a 13 h i de 16 h a 17.30 h.
Temporada estiu: De dilluns a diumenge 10.30 h a 13 h i de 16 h a 18.30 h.

Les dues riuades i els seus precedents

L’exposició s’estructura en quatre parts. Comença fent una repassada a precedents històrics similars de riuades al Francolí, per després explicar què va passar la nit de la tragèdia. També posa especialment l’accent en una altra riuada, la de solidaritat, que es va produir després: l’endemà mateix, amb l’allau de voluntariat que va ajudar en la neteja, com en les setmanes i mesos següents, en què es van organitzar nombroses iniciatives solidàries que van tenir el punt àlgid en el cap de setmana de la Riumuntada, i que van permetre recaptar més de 152.000 euros, entre l’Espluga i Montblanc. Tots els diners ja es van acabar de repartir al maig passat entre els damnificats. La mostra també pretén generar una reflexió, per acabar, sobre els efectes del canvi climàtic que és, sens dubte, en l’origen de la riuada. El muntatge, sorprenent i desacomplexat, està composat per fotografies, textos, gràfiques i vídeos explicatius i un recull d’objectes que van esdevenir icònics. Serà permanent i ocupa les escales d’accés i bona part del segon pis de l’edifici de recepció de les Coves, en un mirador privilegiat sobre l’anomenada Zona Zero de la tragèdia. Es podrà visitar normalment, de manera gratuïta, en els horaris d’obertura.

Aquesta serà l’última iniciativa que, a manera de llegat, deixa la Riuada Solidària al Francolí abans de dissoldre’s definitivament. Vol ser així un lloc de record per als espluguins i conquencs que van patir el desastre natural, però també un punt de referència per als visitants que vulguin conèixer una mica millor què va passar la nit de la riuada, i el devessall de solidaritat que va provocar després.

El disseny i la preparació al llarg dels darrers mesos ha comptat amb la col·laboració del dissenyador espluguí Marc López, i el suport imprescindible de l’Ajuntament de l’Espluga, que ha cedit l’espai i s’ha fet càrrec de la seva adequació, assumint a més totes les despeses logístiques i de muntatge de l’exposició. La Fundació Indicis, que ja va col·laborar en la recaptació i distribució dels donatius, també ha ajudat en el finançament. Tal com resa un lema que la plataforma ciutadana ja s’ha fet seu, “La natura ha mostrat la seva força. La gent, també”.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.