La Riuada Solidària al Francolí culmina l’abonament als afectats dels més de 152.000 euros recaptats

La iniciativa ciutadana ha completat aquest maig el pagament als tres últims projectes beneficiats, per a un total de 57

La plataforma dona per tancada l’activitat econòmica, i treballa en una exposició permanent a l’Espluga com a llegat abans de dissoldre’s

La Riuada Solidària al Francolí ha culminat en les últimes setmanes l’abonament dels ajuts als afectats a qui s’havien adjudicat, per un import global de 152.396,01 euros. Dels 62 projectes triats entre l’Espluga i Montblanc, finalment han estat 57 els beneficiaris, ja que cinc van ser descartats durant la tramitació, ja fos per la renúncia del sol·licitant, per no haver presentat la documentació requerida o haver justificat imports menors als adjudicats. El procés, que es volia fer acabar el 22 d’octubre passat, coincidint amb el primer aniversari de la riuada, s’ha alentit a causa dels confinaments per la pandèmia i les pròrrogues sol·licitades per alguns dels afectats. Els primers ajuts, que s’havien considerat més urgents, i també els més quantiosos, per un import de 10.000 euros cadascun, ja s’havien distribuït l’abril del 2020 als cinc negocis que havien resultat greument afectats de l’Espluga de Francolí.

La Riuada Solidària a l’Espluga va acabar d’adjudicar al juliol del 2020 els diners a 38 projectes beneficiaris, i des d’aleshores ha anat liquidant les quanties a mida que els afectats complien els requisits exigits, com l’aportació de factures que provessin el seu esforç per reparar els estralls. La iniciativa ciutadana ha completat aquest mateix mes de maig el pagament dels últims tres imports, per un total de16.797,55 euros, destinats sobretot a dues comunitats de regants. Finalment, dos dels projectes triats al juliol han renunciat als imports adjudicats. Tal com estipulaven les bases, subsidiàriament aquests diners, un total de 1.647,54 euros, han estat lliurats a l’Associació de Defensa Forestal (ADF) de l’Espluga. Amb això, la iniciativa ha culminat el repartiment dels 108.875,01 euros que va recaptar en els mesos posteriors a la riuada, a través de donacions i activitats solidàries. Dels 36 projectes beneficiats, hi ha hagut cinc activitats empresarials; tres comunitats de regants; quatre habitatges habituals; tres altres habitatges; sis magatzems, catorze vehicles i una explotació ramadera. Per qüestions legals, de fet, la Riuada a l’Espluga havia de tancar comptes abans del 31 de maig.
Avui mateix, doncs, dona per finalitzada la seva activitat econòmica, per a la qual ha comptat amb el suport imprescindible de la Fundació Indicis.

La Riuada Solidària a Montblanc ja havia completat a final de 2020 la distribució dels 43.521 euros que s’hi van recaptar. Allà, van ser 24 els projectes beneficiats inicialment, tot i que al final tres van caure, ja fos per falta de documentació o perquè hi van renunciar. Dels 21 ajuts atorgats, quatre van ser a activitats empresarials; cinc, per a habitatge habitual; dos, per a altres habitatges; set, a magatzems i construccions agrícoles, i tres per a infraestructures de reg comunitari. En total, sumen 37.016,62 euros. Els 6.504,38 restants, que corresponien als tres projectes finalment descartats, es van lliurar, tal com fixaven les bases, a l’Associació de Voluntaris de Protecció Civil de Montblanc. La Riuada Solidària a Montblanc va comptar amb el suport de la Fundació Martí l’Humà. Tot Conca.

La Riuada Solidària a l’Espluga treballa encara en un darrer projecte propi abans de dissoldre’s oficialment. Es tracta d’una exposició permanent a l’edifici de recepció de les coves de l’Espluga, just al costat de l’anomenada Zona Zero del desastre, que repassarà els antecedents de la riuada del 2019, i recordarà tant els efectes d’aquella nit com la riuada de solidaritat que es va produir en els dies, setmanes i mesos posteriors. La mostra, en què compta amb el suport de l’Ajuntament de l’Espluga, s’ha endarrerit a causa del confinament dels últims mesos i d’alguns entrebancs tècnics i econòmics, però es confia que pugui ser una realitat al llarg d’aquest estiu. Vol ser el particular llegat de la Riuada Solidària per ajudar a conscienciar, també, sobre els efectes del canvi climàtic.

Publicat per

riuadasolidaria

Iniciativa solidària nascuda de la ciutadania per ajudar els damnificats de la riuada del Francolí d'aquest 22 d'octubre del 2019. El web vol ajudar als afectats donant-los una primera ajuda econòmica.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.